Nový program na výměnu kotlů: Lze získat až 150 tisíc

30.8.2024

ilustrační foto, pexels.com

Od 3. září 2024 se otevírá nová možnost pro všechny, kteří mají doma starý kotel na pevná paliva. V tento den totiž startuje příjem žádostí o dotaci z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light), který je určený hlavně pro domácnosti s nižšími příjmy.

Kolik peněz můžete dostat?

Program nabízí finanční podporu, která může významně snížit náklady na pořízení nového kotle nebo tepelného čerpadla:

  • Tepelné čerpadlo: Až 150 000 Kč. To je velká pomoc, pokud chcete svůj starý kotel nahradit moderním tepelným čerpadlem, které je šetrné k životnímu prostředí a může výrazně snížit vaše účty za energie.

  • Moderní kotel na biomasu (například pelety nebo kusové dřevo): Až 110 000 Kč. Tento typ vytápění je vhodný pro ty, kdo chtějí ekologičtější alternativu k uhelným kotlům.

  • Lokální kamna či jiné topidlo, které používáte jako hlavní zdroj vytápění: Až 50 000 Kč. Tato podpora se týká i jiných typů topidel, která mohou být vhodná pro váš domov.

Co se stane, když nevyměníte starý kotel?

Od září už nebude legální provozovat nejstarší a nejvíce znečišťující kotle na pevná paliva. Pokud máte doma takový kotel a rozhodnete se ho nevyměnit, vystavujete se riziku pokuty. Stát plánuje provádět kontroly a pokud bude u vás nalezen starý nevyhovující kotel, můžete dostat pokutu. Na druhou stranu, pokud si včas podáte žádost o dotaci na výměnu a následně kotel vyměníte, úřady budou k vaší situaci přihlížet s pochopením.

Jak a kde žádat o dotaci?

Žádost o dotaci můžete podat jednoduše online prostřednictvím webového portálu Státního fondu životního prostředí ČR na adrese zadosti.sfzp.cz. Nemusíte se obávat složité administrativy – program je navržen tak, aby byl přístupný a snadno pochopitelný. Pokud si nevíte rady, k dispozici jsou bezplatní poradci, kteří vám rádi pomohou s celým procesem žádosti. Tito poradci fungují po celé České republice a můžete je kontaktovat přes webové stránky programu Nová zelená úsporám.

Neplaťte předem

Důležité upozornění: Pokud vám někdo nabízí výměnu kotle a žádá o vysokou zálohu, buďte obezřetní. Ministerstvo životního prostředí doporučuje neplatit žádnou zálohu předem, a už vůbec ne stoprocentní. Vždy se raději obraťte na oficiální poradce, kteří vám mohou pomoci se všemi kroky a zajistí, že vše proběhne správně a podle pravidel.

 

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

18.10. - 20.10.2024
Moderní dům a byt
Plzeň - Hala TJ Lokomotiva

7.11. - 9.11.2024
Stavotech - Moderní dům
Olomouc - Výstaviště Flora

20.1. – 23.1.2025
Infotherma 2025
Ostrava – Černá Louka

6.2. – 8.2.2025
Střechy - Solar - Řemeslo 2025
Praha – PVA EXPO Letňany

další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa