Nový stavební zákon: místo zrychlení hrozí průtahy

30.7.2024

Ilustrační foto. Karolina Grabovska, Pexels.com

Nový stavební zákon, který vstoupil v platnost 1. července 2024, měl za cíl zjednodušit a urychlit povolovací procesy pro stavby. Avšak podle některých odborníků může v praxi dojít k opačnému efektu, zvláště u rodinných domů a rekreačních objektů.

Kategorie staveb

Nový zákon zavádí čtyři kategorie staveb: drobné, jednoduché, vyhrazené a ostatní. Pro rodinné domy a rekreační objekty, spadající do kategorie jednoduchých staveb, zůstává nutnost získat stavební povolení a kolaudační rozhodnutí. Tento proces může ve výsledku trvat déle, než se původně očekávalo.

Administrativní náročnost

Jedním z klíčových problémů nového zákona je nutnost kompletní dokumentace pro vydání stavebního povolení do 30 dnů. Tento krátký časový rámec na jedné straně slibuje rychlé rozhodnutí úřadů, ale na druhé straně klade vysoké nároky na stavebníky, aby dodali všechny potřebné dokumenty včas a v perfektním stavu. Pokud dokumentace není kompletní nebo správná, proces se může protáhnout kvůli nutnosti doplnění a opravy chyb, což může znamenat další zpoždění. Navíc je nutné zohlednit kapacitu úřadů, které mohou být přetížené, což rovněž přispívá k prodlužování procesu. „Chtěli bychom věřit, že jde o cestu k rychlejšímu povolování staveb. Ale pro autorizované osoby a stavebníky budou mít novinky, minimálně do vyřešení všech nejasností, spíše opačný efekt: celková příprava záměrů bude zřejmě daleko delší a komplikovanější,“ konstatuje Michal Drahorád, člen Představenstva České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT)

Mobilheimy a další specifika

Mobilheimy a jiné dočasné stavby mají podle nového zákona specifické požadavky. Pokud jsou mobilheimy používány k trvalému bydlení nebo jako rekreační objekty, musí splňovat stejné požadavky jako jednoduché stavby, včetně stavebního povolení a kolaudace. To znamená, že i pro tyto typy staveb bude nutné připravit veškerou potřebnou dokumentaci, což může být časově a administrativně náročné.

Co to znamená pro stavebníky?

Pro stavebníky to znamená, že ačkoli nový zákon sliboval zjednodušení, může ve skutečnosti dojít k opačnému efektu. „V řadě případů bude možné dosáhnout zrychleného povolovacího řízení. U klasického však upozorňujeme, že stavební úřad sice má u jednoduchých staveb o žádosti rozhodnout nejpozději do 30 dnů ode dne zahájení řízení, ovšem tato lhůta začíná běžet pouze od podání bezvadné žádosti. V případě vadné žádosti lhůta pro vydání rozhodnutí běží od počátku po jejich odstranění,“ upozorňuje JUDr. Eva Kuzmová, právní expertka ČKAIT, s tím, že právě bezvadné podání bude v prvních týdnech a měsících účinnosti nového stavebního zákona pro mnohé problémem.

 

Autor: Redakce Stavebninet.cz


Zpět na stránku novinky

Bazar stavebnin
Vložit inzerát zdarma

Výstavy a veletrhy

18.10. - 20.10.2024
Moderní dům a byt
Plzeň - Hala TJ Lokomotiva

7.11. - 9.11.2024
Stavotech - Moderní dům
Olomouc - Výstaviště Flora

20.1. – 23.1.2025
Infotherma 2025
Ostrava – Černá Louka

6.2. – 8.2.2025
Střechy - Solar - Řemeslo 2025
Praha – PVA EXPO Letňany

další výstavy a veletrhy

13.10. – 14.10.2023

ok1
mapa